Grammar Quiz for Native English Speakers


This short English quiz was designed to test the grammatical knowledge of native English speakers.  It’s a little tricky so be sure to take your time when reading the options and pay attention to punctuation.

Give it a try!

1. Which sentence has proper punctuation?

  1. I pressed the elevator button, then I realized my mistake.
  2. I pressed the elevator button; then I realized my mistake.
  3. I pressed the elevator button: then I realized my mistake.
  4. I pressed the elevator button then I realized my mistake.

  Correct Answer: b Explanation: Both clauses (I pressed the elevator button) and (then I realized my mistake) are independent clauses that represent a complete thought. The word ‘then’ is an adverb indicating time, not a conjunction. Two independence clauses can be joined with a semi-colon, but not a comma.

 

2. Which word in the following sentence is incorrect? “A significant amount of people said they were affected by the regulation.”

  1. A
  2. amount
  3. were
  4. affected

  Correct Answer: b Explanation: ‘amount’ should not describe countable nouns (people). Instead, use ‘number’ (e.g. a number of people…. / a number of studies….) in such cases.

3. Fill in the blank: Tommy often visits ____. They are friends.”

  1. Charles’s house
  2. Charles’ house
  3. the house of Charles’
  4. the house of Charles’s

 Correct Answer: a Explanation: Regardless of the spelling of a name, when it is used in the possessive form, you should add an apostrophe and an ‘s’ to indicate possession. Also, in a prepositional phrase (with ‘of’), you do not need an apostrophe because ‘of’ already indicates possession.

 

4. Add the correct clause: “The country’s president ____ is becoming increasingly unpopular.”

  1. who’s been avoiding the media
  2. whose been avoiding the media
  3. , who’s been avoiding the media,
  4. , whose been avoiding the media,

  Correct Answer: c Explanation: The information in the clause does not define the president, so it is extra information. Adjective clauses that contain extra information should have a comma before and after. Also, ‘whose’ is a relative pronoun indicating possession. However, the blank here represents a subject (the president, i.e. he or she), not something possessed by the president. See this page for help on defining and non-defining adjective clauses.

 

5. Fill in the blanks: “The nurse ___ the patient to his room and helped him ___ down.”

  1. lead / lie
  2. led / lie
  3. lead / lay
  4. led / lay

  Correct Answer: b Explanation: The past tense of lead is led. ‘Lie’ is an intransitive verb, while ‘lay’ is a transitive verb (a verb that can take an object). In other words, to use ‘lay’ we need an object, e.g. She helped him lay flowers on the grave.

 

6. Fill in the blanks: “My manager gave ____ a list of ____ tasks to complete.”

  1. my colleague and I / everyday
  2. my colleague and me / every day
  3. my colleague and I / every day
  4. my colleague and me / everyday

  Correct Answer: d Explanation: Your colleague and you are the object of the verb ‘gave’, so you should use object pronouns (me), not a subject pronoun (I). Secondly, everyday (with no space) is an adjective that describes the noun tasks.

 

7. Fill in the blank: There were many useless items in the alley, ___ a broken stereo.”

  1. e.g.,
  2. i.e.,
  3. that is
  4. which is

  Correct Answer: a Explanation: Here, the only word that fits is “for example”. For help on the differences between e.g., and i.e., see this page.

8. Fill in the blanks: If John hadn’t ______ his car to the party, he _____ alcohol there.

  1. drove / could have drank
  2. drove / could of drunk
  3. driven / could have drunk
  4. driven / could have drank

  Correct Answer: c Explanation: The relevant past participles here are ‘driven’ and ‘drunk’. “Could of” is often how could have is pronounced when spoken, but the correct words are auxiliary verb (could) + have.

 

9. Fill in the blanks: She had ____ money than she expected, so she bought ____ items.

  1. fewer / less
  2. fewer / fewer
  3. less / less
  4. less / fewer

  Correct Answer: d Explanation: ‘Few‘ or ‘few‘ is used before countable nouns (e.g., people, items), and ‘less‘ (and ‘little‘) are used before uncountable nouns (e.g., soup, time). See this page for more information.

 

10. Which sentence(s) is/are correct?

  1. While shopping for gifts, Shane’s phone rang.
  2. Hoping to impress the birthday girl, several gifts were brought to the party.
  3. Hoping to impress the birthday girl and make a good impression on the family.
  4. Hoping to impress the birthday girl, Shane bought a rather expensive gift.

  Correct Answer: d (only d) Explanation: Options A and C exemplify an error known as a dangling modifier. The problem is the phrases “While shopping for gifts” and “Hoping to impress the birthday girl” are actions that are done by a person. However, the subjects of the main clauses of these sentences are objects (“Shane’s phone” or “a cake and several gifts”), not people. This means the sentences lack a subject that can do the actions of shopping or hoping. The subject of Option B, however, is ‘Shane’, a person, who we can conclude was doing the giving/hoping. Lastly, Option C is a fragment (incomplete sentence).

Your Score: 0 out of 0.

Questions? Find a mistake? Leave a comment below.

— Created by Matthew Barton of Englishcurrent.com

Related Pages

Was this helpful? Donate to our web hosting bill to show your support!

8 comments on “Grammar Quiz for Native English Speakers

  1. BetterNotLeaveMyName (Posted on 1-11-2019 at 22:46) Reply

    4 out of 10
    Oh…

  2. Kyaw Lynn Khine (Posted on 6-19-2019 at 12:24) Reply

    Good!

  3. Ryuk Mizore (Lukas Sleet), the Royal Witch (Posted on 8-10-2019 at 17:48) Reply

    10/10
    ‘Twas a relaxing brain warm-up!

  4. Not Happy (Posted on 8-28-2019 at 16:03) Reply

    6/10. Too low.

  5. balanagasai (Posted on 9-18-2019 at 22:38) Reply

    happy only

  6. earnest (Posted on 9-27-2019 at 14:53) Reply

    Scored little; but thanks for the comprehensive explanations. (Hope there are no grammatical errors in my coment, haha)

  7. Anonymous (Posted on 10-15-2019 at 16:37) Reply

    Charles’ house is correct – Jesus’ disciples etc !

Leave a Reply

Your email address will not be published.